За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

В Исландия обсъдиха бъдещето на страните от ЕИП в новите условия за ЕС


Днес на среща в Исландия между членове на ЕП и депутати от Исландия, Норвегия и Лихтенщайн, бяха приети две резолюции и една препоръка на темата за Годишния доклад за 2007 на ЕИП, за Здравните услуги в ЕИП както и за бъдещите перспективи пред Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. Срещата на Междупарламентарния комитет за ЕИП отвори Биляна Раева, председател на делегацията на Европейския парламент за Швейцария и страните от ЕИП.

Тазгодишният доклад единодушно показва, че ЕИП функционира добре и че проблемите и някои отлагания като разширяването на зоната, са разрешени.
Проблемите, засягащи свободното движение на хора, разширяването, участието в пазара на квотите също са подложени на разглеждане. В доклада, България и Румъния са приветствани като нови членове на ЕИП /факт от средата на миналата година/.Приветства се също така участието на страните от ЕИП в европейските програми.
Биляна Раева даде гласност на гледната си точка в работния документ „Бъдещи перспективи пред ЕИП“, в качеството си на докладчик в сянка на продължението на доклада, който прие от Даяна Уолис. Идеята на този документ е да мине на обсъждане няколко пъти и през октомври 2008-ма г. ще има официална резолюция, на която Раева е съ-докладчик с Katrin Juliusdottir. Темата на документа засяга на практика договорът на ЕИП и как той е повлиян от промените в ЕС през последните 16 години /от създаването му през 1992 г./. Интересно е да се проследи дали той е достатъчно „гъвкав“ и динамичен, за да продължи ЕИП да работи добре след като вътрешният пазар почти е завършен, а ЕС има 27 страни-членки и най-вече след промените, които ще настъпят с Договора от Лисабон.
Гласуването на препоръките днес в Рейкявик, мина под знака на дебата. До този момент, Биляна Раева и Juliusdottir са написали препоръки към ЕК, ЕП и към националните парламенти на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, в които искат да се дефинира как работят парламентите с ЕС и как парламентите на страните от ЕИП могат да бъдат по-добре консултирани. С особено внимание трябва да се гледа на препоръката, как работата на ЕИП може да бъде адекватно адаптирана към промените в ЕС.
В резолюцията за здравните услуги беше отчетен принципът на субсидиарност при организирането и финансирането на националните здравно-осигурителни системи на страните от ЕИП Въпросът засяга пряко тези страни като част от Вътрешния пазар, а нуждата от лечение навън е част от политиката за свободно движение на хора и капитали из целия Пазар. Резолюцията приканва за изясняване на условията за лечение извън държавата и за информиране на пациентите за техните права и възможности. Тя напомня също за суверенитета на 30-те членки на ЕИП в сферата на здравеопазването и за техните системи на здравно осигуряване, които могат да произтекат от трансграничните здравни услуги.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 30.04.2008 в 23:51 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране