За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Климатичните промени и перифразата, че днес „една мечка зима не прави”


Единствено може би документалният филм „Неудобната истина“ с участието на Ал Гор, и наградите, които получи, зададоха рамката на диалога за опасността от климатичните промени в публичното пространство. Проблемът обаче сериозно подлежи на дебат и в институция, за която по-рядко се сещаме, но която има влиянието да отключи развитието на въпроса. Европейският парламент стана домакин на конференция за промените в Арктическия регион и последствията от климатичните промени. В момента тече семинар на Алианса на либералите и демократите в Европа /АЛДЕ/по темата, под социалния надслов: „Политиката в Арктическия регион в условията на глобализиращия се свят – настъпи ли времето за Харта за Арктика?” и се организира от Дияна Уалис, заместник-председател на Европейския Парламент, съвместно с Биляна Раева, председател на Делегацията на Европейския Парламент за Норвегия, Исландия, Швейцария и ЕИП и Анели Ятенмаки, бивш министър-председател на Финландия. Важно участие в семинара има и г-н Jonas Gahr Stоre, министър на външните работи на Норвегия.
Въпросът дали не е време да се начертае Харта за Арктика, която да регулира границите и възможностите за експлоатиране на природни ресурси, както и морските пътища, които ще минават от там, като в същото време се защити специфичната природа на Арктика е темата на семинара. Като лектор, Биляна Раева ще говори за участието на Европейския Парламент в Арктика, неговите политики в региона, и разбира се, възможностите за Хартата.
Промените в Арктика, които са следствие от климатичните промени като топенето на ледовете и размиването на „граничните линии“, бяха дебатирани и по време на посещението на г-жа Раева в Исландия преди една седмица. Тъй като леда се топи, се отварят нови възможни морски пътища за корабите. Освен това топенето на леда ще позволи добавянето на природни ресурси и се смята, че там има най-големите все още неоткрити залежи на нефт. Тези промени създават много възможности, но и много възможни проблеми. В момента границите се регулират от Конвенцията за Закона на Моретата (Convention on the Law of the Seas), но не се знае дали тази конвенция не е твърде стара, за да отрази промените, последвали от топенето. Повод за съревнование между Русия и Щатите би станал опитът на някои гранични с Арктика държави да удължат границите на териториалните си води. Съществуващата институция в региона, която обаче няма законодателни права и може да прави само препоръки и насоки, е Арктическия Съвет.
Ето защо на дневен ред стои въпросът каква политика трябва да има в Арктика – не само заради държавите от региона, но и заради техните отношения с Евросъюза, които тепърва навлизат в новите условия след Лисабонския договор.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 07.05.2008 в 0:02 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране