За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Българинът е европеец = Трабантът е кола


FrogNews agency, Ана Кочева
Дискусия в Деня на Европа постави въпроса кога България ще се научи да играе по правилата, а политиците ще започнат да спазват самоочевидните неща.Европейци ли сме наистина; изповядваме ли в България европейските ценности; как София гледа на Брюксел; умеем ли да играем в европейската игра на правилата; кои страни нямат нужда от Европа бяха част от дискусионните въпроси, които днес, в Деня на Европа, се поставиха по време на публичен дебат на тема „Да построим заедно бъдещата Европа”, който се проведе в Информационния център на МО в присъствието на Милан Предан, представляващ словенското председателство на ЕС в България, заместник-посланика на ФРГ Гудрун Елизабет Щайнакер, евродепутата Биляна Раева, политолога Владимир Шопов и др. След традиционните приветствия, подобаващи на празника, последваха взаимните уверенията, че преди година България най-сетне се е върнала там, където й е мястото, не спирайки да бъде европейска страна.
След това дойде ред на любопитни детайли, свързани с нежеланието на Норвегия и Исландия да станат членове на ЕС на фона на неистовото желание за присъединяване от страна на Западните Балкани и Молдова. Оказа се, че в скандинавската Норвегия жените, рибарите и живеещите на село са това мнозинство, което накланя везните в полза на еманципация от Съюза. Дипломатите, почели форума, в лицето на г-жа Щайнакер потвърдиха позицията, че в Европа едва ли някой сериозно вярва, че страни като Турция, Украйна или Грузия имат шансове да станат членки на ЕС в следващите 10 години, но за сметка на това пък има резон да се счита, че в по-обозримо бъдеще границите тук на Балканите ще заприличат на тези между Франция и Германия или пък между Белгия и Холандия. Покрай политическите усилия в тази посока има нужда и от повечко оптимизъм, но и от добро въображение.

Живият европейски тон на дебата ни най-малко не пострада, когато без закъснение бяха поставени въпроси, интересуващи еднакво живо и Брюксел и София. Кога и как България ще се научи да играе по правилата? Темата беше зададена от журналисти, но участниците в дискусията, макар и да не я провокираха сами, очевидно бяха подготвени за нея. Стана ясно, че Брюксел няма да си позволи да става надзирател, но ще настоява критиките към страната ни най-сетне да се възприемат насериозно и борбата с корупцията по всички етажи да стане ефективна. Вицепремиерът Миглена Плугчиева лично обещала това да се случи по време на посещението си в Брюксел, издаде евродепутатът Биляна Раева. Въпреки поканата самият вицепремиер Плугчиева не присъстваше на дебата, в резултат на което се прокадна съмнение, че тя не се е отзовала може би и заради нежелание да отговаря на въпроси, свързани тъкмо с въпросното посещение. Поредният акцент върху необходимостта от активност на българските граждани като членове на ЕС породи резонният въпрос на политолога Владимир Шопов, който попита какво и колко всъщност може да поеме българската политическа култура. Той допусна, че не е невъзможно резултати да се появят едва, ако се допусне дискретно подсказана възможност за суспендиране на членството ни в ЕС, подсказана не по пряк дипломатически път, а по други канали. Същевременно той акцентира и върху факта, че в България най-големият дефицит се корени в спазването на самоочевидните неща. Тези самоочевидни неща, като например невъзможност министър да контактува с подозрителни лица, не би трябвало да са продукт на гражданска активност, те следва да се подразбират по презумпция.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 09.05.2008 в 0:06 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране