За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Биляна Раева, евродепутат от НДСВ:За германците и шведите е също толкова важно да успеем в Европа, колкото и за нас


вестник „100 вести“ – Габрово

- Ден на Европа или Ден на победата е 9 май? Реална ли е тази дилема и трябва ли да прави човек избор между двата празника?
- Няма дилема. Да приемем, че колкото повече толкова по-добре. Необходимо е ние българите да разберем, че съществува единство в различието. Много култури, много събития, но да се празнува една цел – това че всички сме заедно в европейската общност. Заедно сме поради голямото желание на нациите, преживели Втората световна война повече такива нещастия да не се случват. „Европа“ е решението взето преди 50 години, което носи необходимата стабилност. „Европа“ е път, който помага да се избегнат бъдещи конфликти и да няма повече дни на победата, а да има повече дни на радостта, че сме заедно.
- Факторът България в европейската политика? Как се вписваме?
- България е новия член на Европа, който участва на абсолютно всички нива на вземане на решения. Дали сме фактор? Когато сме добре подготвени сме фактор. Можем да участваме във формирането на Европа през следващите години. Това е един глобален пазар, който може да ни гарантира най-добрите услуги. Ние имаме шанса да постигнем най-добрите условия за правене на бизнес в това общо пространство.
- Твърдите, че в Европа ни обичат и ни стимулират да постигаме напредък. Ваши колеги, български евродепутати от групата на европейската народна партия, критикуват страната и ни пердставят като „черната овца“ на ЕС.
- Има много проблеми, които не са решени и не трябва да си заравяме главата в пясъка. Имаме да свръшим много работа, но това не е повод да се държим като черни овце или да мислим, че в Европа имат негативно отношение към нас. Напротив, всички искат да видят, че ние се справяме и успяваме. Ние сме в един клуб. Всеки германец или швед е толкова заинтересован да види, че България успява да се възползва от своето членство в ЕС, колкото и самите ние. Защото и за шведа е важно в България да няма убийства, и за германеца е важно парите от неговите данъци да не потъват в нечии каси, тъмни джобове или да бъдат разхищавани.
- Казахте, че е важно как ние българите си пишем домашното. Вие българските евродепутати добри ли си пишете домашните?
- Надявам се. Работим като екип всички, когато става въпрос да покажем, че страната ни е красива и е полезно да се работи с нея. Аз лично винаги преди да гласувам някакъв закон се консултирам с българския бизнес, с работодателските организации и социалните партньори, за да съм сигурна, че интереса на България е защитен.
- Как се отбелязва Деня на Европа в Брюксел – столицата на Европа?
- Традиционно празнично. На площада в европейския квартал в Брюксел се събират представители на всички структури, заети с управлението на съюза, много хора. По-важното е, че вече започваме да виждаме наченки на такъв парзник и у нас. Надявам се с годините да продължим да се доказваме в ЕС. Нашата нова млада култура е на изключително ниво и това все повече се оценява.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 10.05.2008 в 8:10 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране