За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Денят на Европа в Дома на киното


Или по-скоро „Вечерта на Европа”, в която Биляна Раева събра гости на коктейл и прожекция на последния филм на младия режисьор Фатих Акин „На прага на Рая”. „Колеги от Европарламента ме попитаха как ще отбележа в България Деня на Европа? Аз им казах, че се отида на кино с приятели, а преди това ще пием вино и ще разговаряме”, така Раева направи словесен реверанс към разнообразната публика от студенти, политици, дипломати, артисти и журналисти, които се отзоваха на поканата и се събраха в Дома на киното. На специално пано в цветовете на Европейския съюз всеки от тях остави своя мисъл, вдъхновение или проста една дума на поканата „Европа е…”

Явор Милушев отбеляза, че Европа за него е „Най-красивата и мъдра стара дама – затова е вечна“. Други я определиха като „щедра“, „люлка“ и „джаз-формация“. Неотразимата Татяна Лолова и големия Джоко Росич също поздравиха домакина за инициативата. Турският посланик, Мехмет Гюджук, уважи поканата и дойде със съпругата си, а НДСВ беше представено в по-голяма си част от дамите Весела Драганова, Деница Димитрова, Мария Ангелиева и др. Студенти от факултета по журналистика, по културология и европеистика на СУ, както и младежи от Френския културен институт бяха основна част от гостите. Специални благодарности бяха отправени за помощта на екипа на София Филм Фест и Дома на киното.Поканените да се присъединят към инициативата „On the other side of Europe“, една година България в Европейския съюз, останаха доволни от избора на филмовото заглавие.

Европа е по-близо, тя е в нас, благодарение на междукултурния диалог, под знака на който минава и настоящата 2008-ма година в Европейския парламент. Филмът на младия немски режисьор от турски произход, Фатих Акин, се превърна в сензацията на новото социално кино наред с филми като „4 месеца, 3седмици и 2 дни“ от Румъния и копродукцията „Ирина Палм“. „На прага на рая“ спечели конкурса на Европейския парламент „Lux Prize“(този конкурс слага акцент върху обществения дебат за европейската интеграция и улеснява взаимовръзките между европейското кино в Евросъюза. Самият Ханс-Герт Пьотеринг награди победителя в ЕП), европейската награда за сценарий в Кан, а тази година закри филмфеста у нас.

вижте всички снимки в Галерия


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 10.05.2008 в 0:11 в категория България, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране