За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Биляна Раева: Институциите за контрол да се задействат, има съмнения за спекулативни цени


Вестник ДЕН, Габрово

Европарламентът е разгледал и приел петицията на жителите на габровския квартал Бичкиня, които се обявиха срещу продължаващото преминаване на ТИР-ове на метри от жилищните им сгради. Това е станало по време на сесията в Страсбург, а проверката докъде е стигнала жалбата на жители от столицата на хумора и сатирата направиха от екипа на евродепутата от НДСВ Биляна Раева. Информацията бе съобщена в Габрово от Биляна Раева, която е част от групата на либералите в Европарламента. Представителката на царската партия в континенталния законодателен орган уточни, че според процедурата габровската петиция ще влезе за разглеждане от Европейската комисия, а до три месеца се очаква и становище от там. По думите на Биляна Раева ще бъде направено запитване към българското правителство. Възможно е и да се извърши проверка на място, ако липсва отговор.
По време на среща с представители на медиите евродепутатката от НДСВ коментира, че в България е нужно да се разгледа по какъв начин гражданските организации са инструмент за контролирането на механизмите за ценообразуване. Комисията за защита на потребителите още миналата година започна изследване, свързано с цените на олиото. До този момент все още няма предоставена информация на Европейската комисия за започната проверка. Тогава съмненията бяха за образуване на картел и за манипулиране на цените на олиото в България. Но ЕК може да реагира само тогава, когато подобен проблем засяга две или повече страни-членки, тоест когато има нарушаване на общия европейски пазар. Ако се касае само за пазара на една страна, това е вътрешен проблем за нея и механизмът трябва да се задейства на национално ниво. И именно организациите, представляващи потребителите са тези, които трябва да задействат механизма за реакция от държавните компетентни органи. Европейския парламент гласува резолюция за покачващите се цени в световен мащаб. Има точка за спекулата при формирането на повишаването на цените в момента. „Тъй като в България има сериозни предпоставки за съмнения, че има спекулативни цени и то от страна на дистрибутори, очаквам да се задействат в най-скоро време и държавните институции, които се занимават с контрола върху пазара“, каза евродепутатката от НДСВ Биляна Раева.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 27.05.2008 в 8:45 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране