За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Петицията срещу тировете влиза в ЕК


в-к „Габрово днес“,Мариана ДИМИТРОВА

Петицията на жителите на кв. Бичкиня срещу преминаването на тежкотоварни автомобили през града е разгледана и приета на пленарна сесия на Европейския парламент през миналата седмица. Според процедурата петицията на габровци предстои да влезе за разглеждане в Европейската комисия и в срок от 3 месеца да излезе със становище по нея. Новината съобщи евродепутатката Биляна Раева, която в края на миналата седмица бе в Габрово. “За това време Европейската комисия трябва да направи запитване в България и ако няма отговор, следващата процедура е проверка на място”, обясни Биляна Раева.
На среща с журналисти тя засегна и темата за кризата с цените на хранителните стоки, горивата, услугите. „Иска ми се в България да разгледаме и по какъв начин гражданските организации са инструмент за контролирането на механизмите за ценообразуване. Тъй като комисията за защита на потребителите още миналата година започна едно изследване, свързано с цените на олиото. До този момент все още няма предоставена информация на Европейската комисия за започната проверка. Тогава съмненията бяха за образуване на картел и за манипулиране на цените на олиото в България. Но ЕК може да реагира само тогава, когато подобен проблем засяга две или повече страни-членки, тоест когато има нарушаване на общия европейски пазар. Ако се касае само за пазара на една страна, това е вътрешен проблем за нея и механизмът трябва да се задейства на национално ниво. И именно организациите, представляващи потребителите са тези, които трябва да задействат механизма за реакция от държавните компетентни органи“, коментира още Биляна Раева. И уточни, че преди няколко дни в Европейския парламент е гласувана резолюция за покачващите се цени в световен мащаб. В резолюцията е гласувана и специална точка, засягаща спекулата при формирането на повишаването на цените в момента. „Тъй като в България има сериозни предпоставки за съмнения, че има спекулативни цени и то от страна на дистрибутори, очаквам да се задействат в най-скоро време и държавните институции, които се занимават с контрола върху пазара“, каза още евродепутатката.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 27.05.2008 в 10:46 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране