За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Междупарламентарен пример за сътрудничество


На двудневната междупарламентарната среща „Европейски съюз – Швейцария“ в Страсбург (18 -19 юни), на която присъстваше Биляна Раева, член на Европарламента и председател на делегацията на ЕП за Швейцария и страните от ЕИП, беше обсъдена актуалната за България и Румъния тема за свободното движение на хора. През 2009-та година, Швейцария трябва да реши за разширяването на споразумението за свободно движение на хора именно с нашата държава и Румъния. Големите притеснения на страната идват от разширяването на ЕС на изток и наплива от чужденци, които биха застрашили нейния пазар на труда и социалната й система. Опасенията за България и Румъния идват от голямата разлика в икономическия стандарт. Подобни тревоги се коренят най-вече в пресния случай с ромите в Италия. Статистиката на Швейцария в последните години обаче не отчита никакви жертви на престъпленията, извършени от роми. Швейцарските депутати не крият притесненията си от евентуалния референдум, който радикалната партия би поискала през пролетта на 2009 по този въпрос. На срещата стана ясно, че най-добрият начин да се обясни правилно на швейцарците, че България и Румъния не биха ги застрашили, е чрез провеждането на положителна кампания по този въпрос. Ако референдумът не мине, ще се задейства клауза, която преустановява всички споразумения между ЕС и Швейцария, докато не се разреши проблема.
Ключова тема на срещата с отношение към България беше финансовата политика и информацията, че на 25 юни в Брюксел, Швейцария ще подпише договор с България за 257 милиона франка по швейцарски финансов механизъм. Отсега се знае, че Биляна Раева ще присъства на подписването. Проекти ще могат де се предават в рамките на пет години. Депутатите имаха възможността да обсъдят перспективата на този механизъм и не изключиха идеята да го продължат в бъдеще.
Добрите отношения между Швейцария и ЕС имат своята история. Без да е член на ЕС и без да е част от ЕИП, северната страна поддържа специални и отлични отношения със своите партньори. Малцина знаят, че Швейцария е вторият най-голям търговски партньор на Европейския съюз след Щатите. Посланиците участващи в срещата: Jacques de Watteville (председател на Швейцарската мисия на ЕС) и Michael Reiterer (председател на Делегацията на ЕК за Швейцария) обобщиха впечатленията си от прекрасните двустранни взаимоотношения и насърчиха диалога. Даяна Уалис, (заместник-председател на ЕП и предишен председател на делегацията на ЕП за Швейцария и страните от ЕИП) каза, че добрите двустранни отношения могат да се надградят чрез създаване на договор, който да обединява досегашните 120 споразумения между Швейцария и Съюза.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 19.06.2008 в 8:16 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране