За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Черно море – пространство за развитие и сътрудничество


Черноморският регион като пространство за развитие и сътрудничество със Средиземноморието и Източна Европа беше дискусионна тема с участието на Биляна Раева, член на Европейския парламент, в 19-та годишна сесия на икономическия форум „Кранс Монтана“.
В дискусията тя посочи историческата обусловеност за важността на развитието на този регион за Европейския съюз, особено след присъединяването на България и Румъния. Това е и една от причините, поради които Съюзът инвестира в икономическото сътрудничество в региона, в политическата стабилност и демокрацията.
България и Румъния, както и Гърция, трябва да имат водеща роля за подобряването на регионалното сътрудничество. Чрез програмите TAIEX, Sigma и Twinning тези страни могат да трансферират знания и „ноу-хау“ на държавите от черноморския регион. От друга страна черноморските страни могат да вземат примери от други подобни инициативи, като например политиката на северното измерение и евро-средиземноморското партньорство.
Европейският парламент одобрява удвояването на предоставените финансови средства по Инструмента за европейско добросъседство и партньорство за финансиране на трансгранични проекти и изброява областите, в които сътрудничеството е необходимо. Тук именно е ролята на ЕС за преодоляване на неразрешените конфликти и създаването на нова инфраструктура и надеждни транспортни коридори, които ще диверсифицират както доставчиците, така и маршрутите. Това са енергийният коридор през Каспийско и Черно море, газопроводът „Набуко“, нефтопроводът „Констанца-Триест“ и нефтопроводът АМБО, както и други планирани проекти за пренос на газ и нефт през Черно море и свързващи регионите на Черно и Каспийско море.
За по-интензивен икономически обмен в Черноморието би допринесло развитието на българските пристанища във Варна и Бугас, както и на румънските в Констанца и Мангалия. За развитието на икономическото сътрудничество важен инструмент е и създаването на зона за свободна търговия – разбира се, задължително на базата на върховенството на закона. Важно е Русия и Турция да бъдат част от тези процеси.
И друг изключително важен аспект – икономическото развитие не трябва да засенчва екологичните проблеми, пред които е изправен региона. Затова е необходимо ускорено прилагане на многостранните споразумения в областта на околната среда в региона и включване на екологична оценка във всички регионални проекти.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 28.06.2008 в 8:25 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране