За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Директивата за здравеопазването ще бъде представена днес в Страсбург


В Страсбург днес, еврокомисарят по здравеопазване Андрула Василиу ще представи пред комисията на Европейския парламент по околна среда, здравеопазване и безопасност на храните Директивата за здравеопазване. Подкана към Европейската Комисия за иницииране на директивата направи г-н Carl-Heinz Florenz (член на Комисията по околна среда, здравеопазване и безопасност на храните). Документът цели да улесни прилагането на правата на европейските пациенти при трансгранично здравно обслужване, което е една от актуалните и приоритетни политики на България в момента, като с това са ангажирани от АЛДЕ групата в Европарламента. Директивата дава гаранции за това, че качеството и безопасността на здравните грижи из целия съюз са обезпечени и така се насърчава сътрудничеството между отделните системи на здравеопазване, постига се по-добро обслужване. През месец април т.г. Биляна Раева, представител на АЛДЕ, беше избрана да участва в изслушването за избирането на новия комисар, г-жа Василиу, и още тогава отправи два ключови за България и Евросъюза въпроса: кога ще бъде завършено предложението на Европейската Комисия за трансграничното предоставяне на здравни услуги и как то ще повлияе върху организацията и финансирането на социално-осигурителните системи в Европа. Какви политики в областта на здравеопазването ще предприеме комисар Василиу, попита още г-жа Раева, във връзка с демографската перспектива и бъдещето на здравната реформа и тази на пенсионните системи на ниво ЕС.
От април още Андрула Василиу се ангажира да работи по зададените приоритетни въпроси, на което сме свидетели с представянето днес в Страсбург на Директивата. Комисар Василиу отговори тогава, че перспективата е обнадеждаваща, защото предстои да се довърши здравната реформа, а социалният пакет, съдържащ и либерализиране на здравните услуги, ще бъде пуснат дo средата на тази година за преразглеждане от Европейския парламент. Днес на заседанието в Страсбург очакваме това да се случи, защото мобилността е основен фактор в ЕС и здравните услуги трябва да се възползват от него. Комисарят по здравеопазване наблегна на този отговор още по време на избирането си, като подчерта, че именно директивата за свободен медицински пазар ще стимулира и модернизирането на националните системи за здравни и социални осигуровки. Целта е да се въведе единен стандарт в качеството на здравеопазването в цяла Европа.
По-евтините здравни услуги са много актуална за момента тема, показва реалността в България. Напоследък тя е предпочитана дестинация от повече европейски граждани, които идвайки на почивка у нас се възползват от качествените и изгодни стоматологични или рехабилитационни услуги. България дава изключителни възможности за развитие на медицински туризъм, в който могат да се инвестират капитал, ресурс и кадри, защото страната има предимство с климатичните и природните си условия, както и с подготвени специалисти. Качеството на туристическия български продукт трябва да се развие, за да се утвърди страната като предпочитана дестинация в тази посока. Началото постави вълната на SPA и Wellness центровете, които сега са част от друг перспективен и целогодишен туризъм – конгресният. Това е и темата на семинар, който Биляна Раева организира в България, г. Варна, съвместно с Държавната агенция по туризъм. Първият се проведе в София на тема „Структурните фондове на ЕС за туризма в България“.
Идеята на г-жа Раева е да се правят подобни семинари регулярно, в повечето български градове, с представители на бранша и с администрацията, като се включват и лектори от Европа, които да споделят опит. Тенденцията, която ще формира новата пазарна среда и бъдещето на българския туризъм в периода до 2013 година е именно възможността за успешно използване на Европейските Структурни Фондове за развитие на туризма. Това е и целта на семинарите, които организира Биляна Раева – туризмът като печеливша за България карта.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 07.07.2008 в 8:34 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране