За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Биляна Раева зададе въпроси към новия Еврокомисар по здравеопазване


Новият комисар по здравеопазване Андрула Василиу беше на специално посещение в АЛДЕ-групата в Европейския парламент в Страсбург вчера, за да се запознае по-отблизо с членовете на либералния алианс и да представи своята програма до края на мандата на Комисията.
Приоритетите на новия комисар засягат актуалните тенденции и проблеми в здравеопазването на целия Европейски съюз. На 2-ри юли т.г. , Василиу представи предложение за директива за трансгранично здравно обслужване, която дава права на пациентите да избират в коя държава да се лекуват, без предварително одобрение и чакане. На практика, здравната каса на родната страна на пациента, ще заплаща за лечението му навън толкова, колкото би платила, ако той се лекува у дома.
Директивата засяга основно предлагането на качествени и безопасни здравни услуги, европейско сътрудничество в здравната грижа на пациентите, електронните здравни услуги, облекчава процедурата по закупуване на лекарства с рецепта, издадена от друга страна. Пациентите могат да бъдат съветвани за правата си и за това, къде биха могли да получат най-доброто лечение.
В качеството си на председател на междупарламентарния комитет на ЕИП, Биляна Раева (АЛДЕ), участва в приемането на резолюция в този комитет за здравните услуги в тези държави. Тя попита Василиу дали новата директива за трансгранично здравно обслужване е предвидена да важи и за страните от ЕИП и може ли да бъде включена в договора им?
Василиу направи уточнението, че не е мислила по тези въпроси, но на практика директивата е приложима за тези държави и техният опит би бил полезен.
Биляна Раева се обърна към Василиу и с въпроса дали предвижда специална политика не само за възрастните с ментални заболявания, но и за децата, по повод важността и актуалността на проблема в България. „Въпреки че проблемът е по-често срещан при възрастните, лечението на деца с увреждания е от изключителна важност и аз вярвам, че трябва да направим всичко възможно за тях“, отговори Василиу. Тя иска да започне по-интензивна борба срещу менталните заболявания, като Франция по тази линия ще организира конференция, посветена на болестта „Алцхаймер“.
Според Василиу чрез насърчаване на използването на структурните фондове може да се води активна борба срещу „изтичането на мозъци“ от медицинската сфера, главно от новите страни-членки към старите. Използването на фондовете би укрепило здравните системи и ще инвестира в медицинския персонал като му създаде по-добри условия, които да го задържат в страната му. Тенденцията в момента показва, че Европа е един „застаряващ“ континент: хората живеят по-дълго, но не и по-здравословно. Има идея да се подобри индикатора за Продължителността на живот, защото по изчисления на СЗО (Световната здравна организация), промяната ще направи хората по-щастливи, по-продуктивни и ще увеличи работната ръка. Тази линия е сред една от водещите политики на Василиу в мандата й, както и важността на въпроса за безопасността на пациентите. Други приоритети са политиката за здравословен живот, която обхваща и грижата за децата и тяхното здравословно хранене. Още тази година новият комисар ще предложи законодателство за по-добро означаване и етикиране на храните.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 09.07.2008 в 8:39 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране