За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Дебат за демографията във Варна


Новини » България
Във Фестивалния и конгресен център в град Варна на 11 юли се проведе още едно събитие с участието на Биляна Раева. Дебат за демография под формата на дискусионна среща в рамките на проекта „3Д – гласът на българските млади хора в Европа“, осъществяван от Европейския институт и със съдействието на Портал Европа.

По темата на дискусията „Демографски тенденции в Европа“, участие взеха освен евродепутатът Биляна Раева (НДСВ-АЛДЕ), д-р Антония Григорова, главен редактор на списание „9 месеца“, директорът на Европейския институт Юлиана Николова и главният редактор на Портал ЕВРОПА Огнян Бояджиев. Сред публиката бяха младежи, наградени в конкурса за есе на Портал ЕВРОПА и в радиоиграта „Познаваш ли ЕС?“ на „Фреш“. Биляна Раева представи състоянието на демографската ситуация в Европа, през погледа на Европейския парламент, европейските политики и какво се обсъжда в момента в Брюксел по тази тема, както даде примери и от личните си преживявания. Основните демографски проблеми на Европа включват ниска раждаемост съчетана със застаряване на населението. По данни на анализатори до 2050 г. например населението на България може да стане 5 млн. души. Европа наистина е застаряващ континент, защото качеството на живот и на медицинските услуги се подобрява, но проблем остава раждаемостта. Г-жа Раева представи добри практики в страни като Германия за намаляване на ефекта от нуждата от избор между кариера и майчинство като гъвкаво работно време, отпуск по бащинство и намалени данъци. В качеството си на докладчик в сянка в икономическата комисия на ЕП, Биляна Раева е включила предложения като сребърен фонд и увеличаване на доброволната възраст за пенсиониране.
В дискусията младите хора обмениха мнения за възможни решения на местните демографски проблеми и потърсиха отговор от държавата и представителите на България в ЕП за националните демографски проблеми и как те да се разрешат в полза младите майки, работещите и хората в пенсионна възраст.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 11.07.2008 в 8:40 в категория България, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране