За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Къде е България в конгресния туризъм?


„Конгресният туризъм е един от най-печелившите, защото възвръщаемостта на услугата е много по-голяма“, каза Биляна Раева на откриването на семинар „Европейските фондове за конгресен туризъм“ във Варна. Събитието, инициирано от нея и Анелия Крушкова , председател на Държавната агенция по туризъм, събра представители на туристическия бранш, академичните среди, администрацията и медии във Фестивалния конгресен център. На форума бяха обсъдени конкретните възможности за развитие на бизнес туризма в България, методи за привличане на инвестиции в отрасъла, както и начини за използването на средствата от европейските структурни фондове. Лекторите в семинара, сред които Борислав Борисов, зам.-кмет на Община Варна и Диана Тилкова, директор на „Албена Тур“ АД, експерти от МРРБ, МЗХ, МТСП и МДААР по оперативните програми „Регионално развитие“, „Човешки ресурси“, „Развитие на селските региони“ и „Административен капацитет“, говориха за конгресния туризъм като част от рамката на туризма в България и дадоха примери как фондовете могат да подпомогнат развитието му.
През 2007-ма г. в София са се провели едва 13 събития, свързани с този туризъм, за разлика от САЩ и Германия, които са отчели над 400.
В световен мащаб България се намира на 58-мо място, според Световната асоциация по конгресен туризъм ICCA. Важни за България теми в това отношение трябва да станат традициите в бранша, членството й в световни организации за конгресен туризъм, силни контакти с български представители в ръководствата на подобни организации, активно участие на институциите, развитие на вътрешния транспорт в национален мащаб и не на последно място – отличните хигиенни условия, каза Раева. Според Анелия Крушкова Варна има всички дадености за развитието на конгресен туризъм. Той е ориентиран към платежоспособни клиенти, които идват в България за срещи на бизнес ниво. Трябва да има осигурени условия, достъпност до летище, хотели и конгресни зали, за да е на ниво този вид туризъм в България, допълни Биляна Раева. Тя подчерта, че развитието на бизнес туризма в страната е важно, но е свързано с планиране и подготовка. Кампания за по-широкото му разпространение може да започне най-рано следващата година и да даде конкретни резултати в рамките на 2-3 години. Затова е нужна дългосрочна стратегия за туризма в България, която да включва и активна реклама, не само от страна на ДАТ, но и от страна на частния бизнес.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 11.07.2008 в 8:42 в категория България, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране