За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

За българите в чужбина и бъдещите политики в тази посока говориха днес в Народното събрание


Поздравителен адрес от Биляна Раева, член на Европейския парламент

Приветствие по повод Конференция „Българските училища в чужбина и новата държавна политика към българите по света“ в Народното Събрание от Биляна Раева, член на Европейския парламент

Уважаеми господин Пирински,
Уважаеми господин Кулов,
Уважаеми госпожи и господа народни представители,
Скъпи гости,
Темата за държавната политика за българите в чужбина е много близка за мен и я приемам като личен дълг и приоритет. Високо оценявам днешната конференция и домакинството на Народното събрание за образователната политика към нашите сънародници по света, както и усилията те да се интегрират по-тясно в българската културна сфера и в обществото ни.
Още в началото на моя мандат като член на Европейския парламент активно работя и поддържам връзки с българските общности в Бессарабия. В началото на годината се отзовах на поканата на Асоциацията на българите в Украйна. Убедих се колко е силна българската връзка, желанието за образование и култура на българите в Украйна. Това е много добър повод да декларирам подкрепата си за новата държавна политика по отношение на българите по света, защото трябва да помним, че тези хора живеят с представата за България като за техен пра, пра извор и виждат в нас, представителите на държавните институции, гарант за запазване техните връзки със своята Прародина.

С приемането на България в Европейския съюз се постави началото на нов тласък за развитие на отношенията и възстановяване на връзките с българските общности, извън пределите на родината.
Посещението ми в Молдова в началото на май, където днес живеят повече от 70 хиляди българи, по неофициални данни над 100 хиляди, донесе хубава новина – преди по-малко от месец, училището в село Колибабовка получи ранга на Лицей. Решението е прието единодушно от консилиума, информацията ми беше съобщена от Петър Попов, председател на Молдовско – българския бизнес клуб, по покана на когото се осъществи моето посещение в Молдова. Това доказва, че българският дух живее в нашите сънародници, които се надявам, че все повече ще получават подкрепата ни. Излишно е да напомням, че едно е да бъдеш българин в България, но много по трудно е да го отстояваш извън пределите на родината.
Чувства на радост и оптимизъм събужда фактът, че на всички нива – вътрешни и европейски, нашата страна полага целенасочени усилия за подпомагане на българските общности, така, че културните и икономически отношения да бъдат подобрявани и духовната връзка с общия български корен никога да не прекъсва. България оказва се, че в Европа е една богата държава, но не по територия или по неизчерпаеми природни ресурси, а по своите традиционни и разнообразни диаспори.
Нека запазим българския език, да положим още по-големи грижи за образованието, да насърчаваме родните традиции и дух на българите извън пределите на сраната, с общите усилия на всички нас, като свидетелството за това да бъде днешната среща!
Успех !

Биляна Раева, член на Европейския парламент


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 16.07.2008 в 8:46 в категория България, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране