За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Видяха уникален алманах в Европейския парламент


Уникална книга от 1931 г. с над 1000 страници и 3500 илюстрации, която е била забранена след 1944 г., бе представена в Европейския парламент по инициатива на евродепутата Биляна Раева от АЛДЕ-НДСВ и унгарския й колега Магор Имре Чиби. Алманахът „Македония“, който е библиофилска и историческа ценност, възкръсна в тираж от хиляда броя, които светкавично се разпространиха и в Брюксел. Книгата съдържа автентични спомени за миналото на географската област Македония, и е неподправено свидетелство за стопанския, културния, обществения и религиозния живот на всички народности, населявали Македония – българи, турци, гърци, власи, албанци и евреи.

„Македония. Илюстриран алманах“ е удивителен исторически документ с трудно минало, каквато е и съдбата на целия Балкански регион, коментира проф. Иван Илчев, ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Като гост, поканен за представянето в Брюксел, професорът разказа как емигранти от Македония, намерили спасение в България, са публикували запазеното от родовата си памет 11 години след края на Първата световна война. Алманахът е събрал и любовта и болката на хора, страдащи, че животът им минава далеч от родните места. Всеки жител в Егейска Македония е рискувал живота си, ако е притежавал тази книга, изтъкна проф. Илчев. Историкът изрази надежда миналото да не бъде манипулирано от политици за егоистичните им цели.
След 1944 г. алманахът е бил системно унищожаван като „продукт на буржоазния национализъм“, а притежателите му – репресирани. Затова до наши дни бяха достигнали само няколко копия, и те ни послужиха като основа за сегашното повторно публикуване, каза издателят Костадин Костадинов.
Македония и България имат общо минало, което ни обединява за общо бъдеще – и то европейско, и за благополучието на региона, заяви евродепутата Биляна Раева. Алманахът представя съвместимостта на европейските народи, като зачита различността в културните им наследства, култивирани през вековете. Точно такъв подход е жизнено важен за успешната европейска интеграция, подчерта Раева.
Тя получи горещи поздравления от лидера на Либералния алианс Греъм Уотсън, според когото преиздаването на такава книга е важна крачка към интеграцията на Балканите. За нас това е знак за силна либерална политика в Югоизточна Европа, смята лидерът. Греъм Уотсън бе впечатлен и от отличната логистика при представянето на алманаха в Брюксел, и от силната подкрепа на българската академична общност.
Да се издаде алманах е много по-сериозно и свято дело, това не е книга за бърз прочит, алманасите по правило ознаменуват особено важни събития, допълни проф. Трендафил Митев от УНСС. Освен него при представянето на новото издание говориха редица признати капацитети по историята на Балканите като проф. Ян Ришлик от Карловския Университет в Прага; проф. Марине Имберехт, програмен директор в Европейския културен център, д-р Вермунд Аарбаке от университета „Аристотел“ в Солун, проф. Анастасия Каракасиду от Wellesley College в САЩ и др. На дискусията за съвременния прочит на миналото и за културното наследство на Балканите дойдоха и докладчикът в сянка на Европейския парламент за Република Македония Желко Качин, както и представители на Постоянното представителство на Гърция при ЕС и на мисията на Македония в Брюксел.


снимки: фотоотдел на Европейския парламент


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 16.07.2008 в 8:48 в категория Европарламент, Мегафон, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране