За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Изискват от българските власти яснота по случая с тировия тормоз в Габрово


Да се изпрати писмо до българските власти с молба за повече информация и съдействие по случая с тировия тормоз в Габрово, поиска комисията по петиции на Европейския парламент в Брюксел. Това съобщиха специално за „Габрово ДНЕС“ от офиса в Брюксел на евродепутатката от НДСВ/АЛДЕ Биляна Раева.
От българска страна там присъстваха габровският кмет Томислав Дончев, евродепутатът Душана Здравкова, директорът на Националната Априловска гимназия Анна Маринова, която е и член на инициативния комитет за борба с тормоза от преминаващите през Габрово тирове, журналистката Минка Минчева и асистенти на българските евродепутати от НДСВ и ГЕРБ.
Анна Маринова представила петицията и показала снимки от последствията от тежкотоварните автомобили. Габровският кмет обяснил, че камионите минавали на 2 метра от жилищата и предизвикват шум, който значително надхвърлял допустимите норми. Той поискал в краткосрочен план да се намерят начини да се ограничи движението и последствията от шума, а в дългосрочен – да започне изграждането на западния обходен път на Габрово.
Българската евродепутатка Душана Здравкова пък се изказала, като подкрепила инициаторите на петицията и обяснила как те представляват гласа на гражданското общество в България. Освен това тя настояла лично мисия от Европарламента през септември лично да посети Габрово.
Изказването на Европейската комисия е, че според европейската директива за шума от движението, държавите-членки имат юрисдикция и те трябва да създадат стратегически карти за шума като национален план за действие, тоест какви мерки се предприемат за ограничаването на шума. Комисията не е определила какви са приетите норми за шум, а самите държави трябва да ги определят. От европейската комисия обяснили, че нямат конкретни данни властите в България да са нарушили европейските закони.
В комисията по петиции подкрепили габровската петиция и депутатите решили, че най-малкото, което може да се направи, е да се провери случая.
Освен писмото до българските власти с настояване за повече информация, ще се предприемат още две конкретни стъпки. Ще се изпрати писмо до съответния комисар в Европейската комисия, в което да се подчертаят не само проблемите от шума, но и възможните негативни последствия за околната среда. Другата мярка, която ще бъде предприета и ще се доуточни, е през октомври мисия на Европейската комисия на място да посети Габрово и отблизо да се запознае с проблемите, предизвикани от преминаващите през града тирове.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 18.07.2008 в 9:17 в категория В медиите. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране