За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Пирин пее


Традиционният фестивал „Пирин пее“ на Предела, 2 август (Илинден), беше последната част от програмата на Биляна Раева и обиколката й из страната, свързана с регионалната й дейност. Единайстият събор за народно творчество „Пирин пее“ беше посветен на 130 години от Кресненско разложкото въстание и 105 години от Илинденско-преображенското въстание. Над 10 хиляди човека от цялата страна посетиха Пиринска област за фолклорния фестивал и се сляха с магията на песента, изтъкана от легенди и митове.

Съборът бе открит от заместник-председателя на Народното събрание, Любен Корнезов. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов изнесе слово след д-р Корнезов за саможертвата на въстаниците и спомена за тях до ден днешен. Венци пред паметника на илинденци бяха поднесени от гвардейска рота от областния управител Владимир Димитров и общините Разлог и Симитли. Биляна Раева също поднесе цветя пред паметника на „Илинденци 1903″.
Фолклорният събор се проведе на пет открити сцени в сърцето на Пирин, където изпълненията на над 3 хиляди участници бяха проследени от гостите, които бяха насядали по поляните така, както се се е правело на тлаките и седенките в миналото.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 02.08.2008 в 9:40 в категория България, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране