За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Биляна Раева стъпи на Северния полюс


Една от най-тревожните тенденции в последните години е активното топене на арктическия лед – процес, който се наблюдава от много години, но в последните три години скоростта му се е увеличила многократно. Учените вече не изключват и прогнозата до 2015 г. ледът от Северния полюс да изчезне. Последиците от глобалното затопляне се дискутират освен от учените, все по-широко и в политическите среди. Изключително интересна инициатива поема Норвегия в това отношение.
Външното министерство на Норвегия организира експедиция с изследователския кораб „Лансе“, за да запознаят определен кръг политици, имащи роля при вземането на решения в ЕС по проблемите на Арктика. Участват и изследователи на световно ниво от Швеция, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Япония, Китай, Корея, Холандия и Русия.
Евродепутатът Биляна Раева е поканена да участва в експедицията от външния министър на Норвегия, Йонас Гар Стуре, в качеството си на председател на делегацията на ЕП за страните от Европейското Икономическо Пространство /ЕИП/ и като представител на Европарламента във всички форуми, засягащи арктическата политика. Позицията й е от изключително значение за диалога на Европейския съюз с представители на геостратегически страни като Русия, САЩ, Канада и скандинавските държави.
Корабът „Лансе“ ще разведе групата из архипелага до Северния полюс – на места, където много малко българи, камо ли политици са попадали или ще ходят: в полярните станции в Ну Алесунд, където е най-големият изследователски център с бази на страните-участнички, без Русия, историческият Виргохамн, където през 1596 г. холандеца Уилиам Баренц открива Свалбад, руското селище Барентсбург , Льонгебюрен – най-голямото селище на архипелага, където групата ще посети обсерваторията за магнитни космически изследвания – Аврора, Киннвика и Шпицберген.
Целта на тура е да запознае участниците чрез лекции, дискусии и посещения, със статуквото и перспективите пред Арктика вследствие от глобалното затопляне, как ще изглежда геостратегическата „дъска“ от международни политически отношения и сътрудничество, природните ресурси, включително газ и нефт (според последни геологични проучвания в Арктика са съсредоточени 25% от световните запаси на газ и нефт). Темата за енергийните ресурси и кризата с тях отдавна е на дневен ред в скандинавските страни, Канада, САЩ и Русия, които са изправени пред задачата да решат в диалог с Европейския съюз последиците от климатичните промени, свързани с топенето на ледовете, въпроса със сигурността, безопасността на морския транспорт, който е с нарастваща интензивност в региона поради отворените нови проходи през Арктика, стабилна действаща верига от спасителни екипи, пристанища и болници. Затова и експедицията се партнира от Норвежкият полярен институт, Норвежкия университет за изследвания и технологии, Университета в Свалбад и други институти.
Темата е обект на дебати, инициативи кампании под всякаква форма, да не забравяме и документалния филм на политика Ал Гор, който провокира обществеността. Най-катастрофалният ефект от топенето на ледовете е, че изчезне ли ледената покривка, която е играла ролята на отражател на слънчевата светлина досега, енергията от слънцето вместо да се върне обратно в Космоса, ще бъде погълната от Земята, което ще доведе до допълнително затопляне. Точно затова се налага да се приеме специална политика за Арктика – климатичните промени в региона се развиват там с главоломна скорост и са причинени от


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 27.08.2008 в 12:12 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране