За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Кога и как ще се стандартизира европейското законодателство по безопасността на движението?


Евродепутат Биляна Раева (НДСВ-АЛДЕ) ще зададе въпроси към Европейската комисия в сряда, по време на редовната пленарна сесия на ЕП в Брюксел.

С въпросите си, свързани с безопасността на движението, Биляна Раева призовава отговорните европейски институции да предприемат незабавни мерки за създаването на координирана европейска система за борба с жертвите по пътищата. Според нея Европа се нуждае от мерки, най-вече под формата на европейско законодателство, които да разширят обхвата на съществуващите общи стандарти за безопасност на ниво ЕС.

Основният въпрос на г-жа Раева към европейските институции е дали и кога ще имаме обща европейска политика на пътна безопасност, с обща система за контрол от страна на пътна полиция, които да доведат до повишаване на безопасността по пътищата.

Предлага се разработката и въвеждането на общ европейски индикатор, въвеждащ праг на максимално допустими нива на фатални произшествия, който да се спазва стриктно от всички държави членки на общността. Един от основните проблеми, е сериозната разлика в броя на жертвите по пътищата в „старите“ държави членки и в „новите“.

В подкрепа на разработката на обща европейска политика за безопасност по пътищата, Биляна Раева ще предложи и пилотен проект към Бюджет 2009 на ЕС, разработен съвместно със Соломон Паси. Ако бъде одобрен от Транспортната комисия към ЕП, проектът ще финансира проучване на възможностите за хармонизиране на европейските стандарти за пътна безопасност и разработка на общия европейски индикатор на жертвите. Към момента, Европейската комисия подготвя законодателно предложение относно инфраструктурата за пътна безопасност, което ще се разглежда от ЕП и Съвета на Министрите през следващите месеци, както и предложение за трансгранично сътрудничество в областта на контрола.

Въпросът с пътната безопасност беше повдигнат от Соломон Паси (в съавторство с Красимира Мартинова, зам.-министър по транспорта), който публикува статия по въпроса във вестник „24 часа“ преди няколко месеца, по повод на която Биляна Раева взе сериозна позиция и отношение.
България е втора сред страните-членки по брой убити в годишен пробег. Въпреки че в останалите страни-членки (освен Румъния) броят на загиналите е по-малък, пътните произшествия представляват голям проблем за нашите общества (в хуманитарен, социален, демографски, финансов и т.н. план).
ЕС си е поставил за цел до 2010 година да се намалят с 50 процента жертвите по пътищата.
Съвместното предложение между Биляна Раева и Соломон Паси засяга необходимостта от обща политика по въпроса. Тя трябва да предостави нужните инструменти на ЕК, за да може да се гарантира, че жертвите по пътищата в различните страни-членки няма да надвишат едно фиксирано средно европейско ниво (общ европейски индикатор).


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 02.09.2008 в 12:24 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране