За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Еврокомисарят по сигурността Жак Баро отговори на Биляна Раева по ключовите въпроси за безопасността на движението


Специален отговор даде комисар Баро на евродепутата Биляна Раева (АЛДЕ-НДСВ) на поставените от нея въпроси за безопасността по пътищата. Това стана преди броени минути на редовната пленарна сесия на ЕП в Брюксел, на която Раева попита дали и кога ще имаме обща европейска политика на пътна безопасност, с обща система за контрол от страна на пътна полиция, които да доведат до повишаване на безопасността по пътищата и има ли начин европейският индикатор да стане задължителен за всички. Баро избра да отговори на Раева, въпросът на която бе поставен в челната тройка приоритетни въпроси на Комисията. Той похвали инициативата на евродепутата ни и сподели, че тя ще намери подкрепа и от новия комисар Таджини.

Кратка ретроспекция в документи: В Бялата книга на ЕС от 2001-ва година, Еврокомисията предлага амбициозната идея да се намали броят на жертвите по пътищата с 50% до 2010 година. От 2003 г., съществува прилагащ документ „Европейска програма за пътна безопасност“, която съдържа 60 мерки, сред които за пътна инфраструктура, за професионалните превозни средства, мерки за помощ на пострадалите. Основният проблем е, че липсва по данни до 2007 -ма г. напредък в намаляването на броя на жертвите по пътищата. Това положение провокира и зададения от Раева въпрос към Комисията има ли начин европейският индикатор да стане задължителен за всички и какъв е напредъка при наличието на толкова регулации и контрол? Комисар Баро сподели, че засега се намираме в сферата на сравнителните инциденти между старите и новите страни-членки. В съществуващите приложени таблици за произшествията може да се види, че България е измежду страните с най-високо ниво на инциденти.
С въпросите си, свързани с безопасността на движението, Биляна Раева призовава отговорните европейски институции да предприемат незабавни мерки за създаването на координирана европейска система за борба с жертвите по пътищата.

Другата седмица ще се гласува нов пакет от мерки в ЕП за пътна безопасност. В комисията по транспорт ще се гласува мнението на ЕП за предложените от Еврокомисията нови мерки за техническата сигурност по пътищата, които се отнасят до броя на жертвите по пътищата и безопасността на пешеходците. Има идея да се създаде общ европейски ден за безопасност.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 03.09.2008 в 12:26 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране