За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

В Европарламента приеха с мнозинство становище относно Европейската система за търговия с емисии на парникови газове за периода 2013 -2020 г.


На редовно заседание, Комисията по икономически и парични въпроси към Европарламента гласува с голямо мнозинство становище относно Европейската система за търговия с емисии (Директива СТЕ) на парникови газове за периода 2013 -2020 г.

Евродепутат Биляна Раева (НДСВ-АЛДЕ) взе активно участие в дебатите и написването на становището на Икономическата комисия, подготвено от португалската социалистка Елиза Ферейра. Евродепутатът ни предложи пакет от поправки към основния текст, които се приеха положително от страна на нейните колеги. Oсновен акцент бе въвеждането на 2007 г. като референтна година за страната ни при изчисленията на допустимите емисии за новия период. Предложената от Европейската комисия 2005 г. не е допустима за България, тъй като разполагаме с първи верифицирани емисии едва през 2007г.

Изключително важни точки за българската и европейската икономики бяха подкрепени при гласуването като употребата на средствата, генерирани от търговията с емисии, които се очаква да са между 30 и 50 млрд евро за периода между 2013 – 2020г. Биляна Раева и колегите й подкрепиха приоритетно насочване на най-малко 50% от средствата за развойна и научна дейност за чисти и енергийно ефективни технологии, при това най-вече в секторите на икономиката, допринесли за борбата с глобалното затопляне.
Депутатите приеха и мерки срещу т.нар. изтичане на въглерод (феномен, при който енергоемки европейски индустрии биха напуснали пределите на ЕС, за да продължават да „замърсяват“ в трети страни, които не прилагат подобни схеми за лимитиране на емисиите). За да се предотврати този негативен феномен, Биляна Раева и колегите й призовават Европейската комисия за по-скорошно идентифициране на застрашените сектори, както и за адекватни мерки за тяхната защита (например 100% безплатни емисии). Идеята е европейските производители да не загубят конкурентността си, поради по-високи производствени цени. Тази загуба би довела не само до делокализация на производствените мощности, но и на развойната и изследователка дейност, което би довело например до загуба на инвестиции и закриване на работни места.
На работна среща след вота между Биляна Раева и депутати, ангажирани в това важно досие (Аврил Дойл, Народна Партия, Ирландия – водещ докладчик за ЕП по СТЕ, представители на Австрийската и Немска индустрии) основна тема на разговорите бе нуждата на новоприетите в съюза страни от защита на секторите на икономиките, застрашени от загуба на конкурентност при въвеждането на екологично необходимите изисквания на новата Директива за СТЕ.
За България най-драматично се очаква да бъде положението при производителите на електроенергия.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 10.09.2008 в 12:35 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране