За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Евродепутатът Биляна Раева се застъпи за защита на потребителите


Пакетът от поправки за електронните комуникации, който бе одобрен късно снощи на заседание на Либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и подкрепен от всички три големи политически групи, съдържа достатъчно гаранции, за да бъдат разсеяни опасенията за систематичен контрол на трафика по мрежата.
Евродепутат Биляна Раева (НДСВ-АЛДЕ) се изказа в защита на потребителите пред своите колеги на заседанието на либералите. Тя изрази силната си подкрепа за включване на гаранции, които изрично споменават, че доставчиците нямат отношение към следеното на трафика. Биляна Раева настоя компетентните органи да са единствените, които да могат да разграничават „законно от незаконно“ съдържание както е досега. (поправка 177 в доклада на евродепутат Малкълм Харбър,ЕНП-ЕД Великобритания)
„За да може да се създаде добре функционираща борба със системното нарушаване на авторските права и най-вече борба с разпространяването на детска порнография, е необходимо да се гарантира сътрудничеството на доставчиците на интернет услуги с компетентните органи“, подчерта евродепутат Раева. Тя подкрепя и поправка номер 192, в която изрично се споменава, че сътрудничеството на доставчиците с компетентните органи не може да доведе до „систематично наблюдение на употребата на интернет от страна на потребителите“.

През изтеклата седмица, група граждани изразиха своите притеснения относно евентуалното приемане на текст в ЕП във форма, която би нарушила значително правата и свободите на гражданите ползващи интернет. Основното притеснение е, че такъв текст за правата на потребителите и неприкосновеността на личните данни, ще доведе до систематично наблюдения на трафика по интернет мрежата, установяване на връзка между Ай Пи адресите и крайните потребители, както и разпространение на информация съдържаща лични данни. (по повод доклада на Малкълм Харбър). Някои от писмата говорят за сбъдване на описаното от Джордж Оруел в „1984″ тотално контролирано и наблюдавано общество. В Европейския съюз обаче има достатъчно добре развита система за контрол над законодателството.

Още на 2 септември европейският орган за защита на личните данни излезе със становище, в което подробно описва основните елементи от доклада на евродепутат Харбоур, които са „чувствителни“ и биха създали юридическа несигурност и евентуална възможност за безнаказан засилен контрол над мрежата.
Документът създаде вълна от дебати във всички политически групи в ЕП. Вследствие бяха приети двата пакета компромисни поправки, които всеки гражданин свободно може да консултира на страниците на Европарламента.

Днес евродепутатите гласуваха подобрения доклад за защита правата на потребителите и неприкосновеността на личните данни в електронните комуникации, според който те трябва да имат улеснен достъп до законно съдържание, което да могат да разпространяват, както и да могат ползват законни приложения и услуги по техен избор.

Правото на потребителите да бъдат информирани – преди подписването на договора – за прилаганите цени и за възможни ограничения на достъпа до определени услуги или съдържание, наложени от доставчика (например ограничаване на достъпа през мобилни телефони до услуги за разговори чрез интернет, предлагани от Skype и други VOIP оператори/услуги), ще бъде значително засилено.
Доставчиците трябва само да „информират“ своите клиенти за евентуална опасност от нарушаване на авторските права, без да има непрекъснат мониторинг на трафика. (поправка 191)
В поправка 192 изрично се споменава, че в никакъв случай не може да се стигне до „систематично наблюдение на индивидуалния трафик в мрежата“.
В друга поправка, 193, се засилват правата на потребителите, като изрично се споменава, че доставчиците трябва да гарантират минимално качество на услугите. Поправката също така споменава, че доставчиците трябва да гарантират добър достъп от страна на потребителите до желаното от тях съдържание.

Така, докладът ще подобри защитата на потребителите като допринесе за по-добра прозрачност и сравнимост на цените, по-добра информираност на потребителите относно правата и задълженията по техните договори, по-добро качество на услугите, информираност за легалността на достъпната информация и услуги, както и за по-добро използване на единния номер за европейско спешно повикване „112″ чрез електронни комуникации, като Скайп например. Обмисля се създаване на единен номер 116 за изчезнали деца.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 24.09.2008 в 12:47 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране