За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Свиленград стана домакин на семинар за туризма в навечерието на световния ден на туризма 27 септември


Бизнесът, общината и инвеститорите трябва да си подадат ръка за изготвянето на обща стратегия и визия за туризма, каза евродепутатът от НДСВ Биляна Раева на семинара „Възможности за развитие на туризма на територията на община Свиленград“ , който е иницииран от нея и реализиран с помощта на общината. В откриването на събитието взеха участие още кмета на Свиленград инж. Георги Манолов и зам.-председателя на Държавната агенция по туризъм Стела Балтова. Те събраха представители на туристическия бранш, бизнеса, на местните и регионални фирми, занимаващи се с туризъм, пред които експерти от МРРБ, МТСП, МЗХ и общината представиха презентации за възможностите на региона да кандидатства по проекти, финансирани от Евросъюза чрез оперативните ни програми. Биляна Раева изтъкна факта, че разработването на проекти за туризма е възможно само чрез подготвени кадри, а местната община има много добре подготвен екип.

„Ние, заедно с представителите на туристическия бранш в региона, експертите от различните оперативни програми трябва да помислим за проекти, които да се разработят на територията на Свиленград“, подчерта още тя.
У нас има 30 хиляди значими кутлтурно-исторически обекти, а България е на трето място по брой културно-исторически обекти в Европа след Италия и Гърция, сподели Стела Балтова.
На семинара стана ясно, че има възможности от европейските фондове да се разработят подобни проекти, но също и да се наблегне на развитието на селски и екологичен туризъм. Изненадата на семинара беше прожекцията на филма на Николай и Иван Йотови за културно-историческите обекти на територията на Свиленград, финансиран от ФАР.

Събитието се проведе в шато „Катаржина истейт“, с. Мезек – финал на туробиколката из културно-историческите обекти около Свиленград, организирана от общината за участниците. Срещата е част от поредицата семинари по ключови теми и региони за развитието на туризма, като първият от тях беше на тема „Структурните фондове на ЕС за туризма в България“ и се състоя на 26 май 2008 г. в Гранд хотел София, а втория „Европейските фондове за конгресния туризъм в България“ се проведе във Фестивалния и конгресен център в гр. Варна на 11 юли 2008 г.

На пресконференция за журналистите евродепутат Раева сподели, че в Свиленград вече работи 12-ия от нейните информационни офиси из страната, където хората от региона могат да се обръщат с въпроси за европейски проекти или да черпят информация за Европейския съюз.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 26.09.2008 в 12:50 в категория България, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране