За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Одобрен е пилотен проект за 2 млн. евро за малките и средни предприятия


Европейският парламент насочи приоритетно 2 млн. евро за хармонизиране и стандартизиране на електронни бизнес процеси между малки и средни предприятия (МСП)

Бюджетната комисия към Европарламента одобри на свое заседание пилотен проект, предложен от евродепутата Биляна Раева (НДСВ-АЛДЕ), за хармонизиране и стандартизиране на системите за електронен бизнес, използвани от МСП от свързани индустриални сектори.

Проектът има за цел да подготви въвеждането на единна европейска система за електронен бизнес между различни участници по бизнес веригата на един или повече индустриални сектори.

Основен проблем за МСП е, че те често трябва да оперират с различни и сложни информационни системи, прилагани от техните клиенти, снабдители и бизнес партньори. Това значително усложнява бизнес процесите, налага допълнителни разходи за МСП, намалява тяхната ефективност на пазара и в крайна сметка води до загуба на конкурентноспособност и пазарен дял.

Раева подчерта важността на проекта за хармонизирането на процесите за електронен бизнес и системите за обмяна на информация по цялата бизнес верига от една или свързани индустрии. Това според нея ще доведе до намаляване на разходите за МСП при въвеждането на нови технологии и иновации при бизнес операциите. Проектът съответства на приоритетите на приетия от Европейската комисия през месец юли Акт за малкия и среден бизнес, имащ за цел да подобри конкурентноспособността на тези изключително важни за европейската икономика предприятия.

Изборът на сектори за проекта ще бъде съгласуван със страните-членки чрез мрежата за подкрепа на електронен бизнес, предназначена за МСП (eBusiness Support Network for SMEs). Европейският парламент също ще бъде консултиран при този избор. Секторите, които вероятно ще бъдат избрани, са строителство, хранително-вкусова промишленост, автомобилостроене, електроника и др.

Европейската комисия ще изпълни пилотният проект през следващата година. При подготовката на проекта Комисията ще се придържа към добрите практики и постигнати резултати от подобни, вече изпълнени проекти в сферата на текстилната и обувна промишленост.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 08.10.2008 в 16:54 в категория Европарламент, Мегафон, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране