За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg

Ще се отвори ли швейцарският пазар на труда за България и Румъния?


След като вчера евродепутатите в Брюксел одобриха с мнозинство сключването на протокол за присъединяване на България и Румъния към Споразумението за свободно движение на хора между ЕС и Швейцария, остава да се реши кога това ще стане факт? Влизането му в сила ще зависи от провеждането на референдум в Швейцария на 8 февруари 2009 г. по решение на швейцарската страна от тази седмица. По този повод, като председател на делегацията на Европейския парламент за Швейцария и страните от ЕИП, евродепутатът Биляна Раева ще бъде на посещение в Швейцария на 16 и 17 ноември, за да разговаря с правителствени представители за подготовката на референдума и за разяснителната кампания в полза на България и Румъния, за които интересът е швейцарските граждани да приемат протокола.
Той предвижда съответни преходни периоди и квоти за работници от двете страни, които се прилагат при краткосрочен и дългосрочен престой. Постепенно всяка година ще бъде допускана все по-голяма група от работници от двете страни, но в зависимост от наличието на работна ръка и данните за заетостта в Швейцария.

През преходния период квотите за нови разрешителни за пребиваване на българи и румънци ще се увеличат от 3 620 на 9 090 (за краткосрочен престой) и от 362 на 1 046 (за дългосрочен престой). Преходните периоди на квотите могат да продължат общо седем години след влизането в сила на протокола. Има и специална предпазна клауза, която позволява на Швейцария в продължение на десет години след влизането в сила на протокола да изисква въвеждането на квоти, ограничаващи броя на имигрантите, ако през дадена година броят на новите разрешителни за пребиваване надхвърля средния брой разрешителни за трите предхождащи години с повече от 10%.

Според споразумението, присъединяването на нови страни към него зависи от незадължителни референдуми, които ще покажат становището на швейцарските граждани по въпроса. Все пак, ако швейцарският парламент и избирателите отхвърлят присъединяването на новите държави-членки на ЕС към Споразумението за свободно движение на хора, съществува опасност ЕС да прекрати споразумението. Това означава, че ще може да се приложи т.нар. клауза „гилотина“, вследствие на което другите шест споразумения между ЕС и Швейцария от 1999 г. също ще станат недействителни.

На 21 юни 1999 г. ЕС и нейните държави-членки, от една страна, и Швейцария, от друга, подписват споразумение за свободно движение на хора, което влиза в сила на 1 юни 2002 г. След присъединяването на десетте нови държави-членки през 2004 г., споразумението беше изменено с протокол, който да включи и тях. Протоколът влиза в сила през 2006 г. след положителен референдум по въпроса в Швейцария. Той следва модела на споразумението и съдържа квоти и договорености относно достъпа до пазара на труда, ограничения и защитни клаузи.

След присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз на 1 януари 2007 г., споразумението отново трябваше да се измени, за да позволи включването на новите държави-членки към него. Този втори протокол беше подписан на 27 май 2008 г.


Language

Show in English language

Мета данни

Темата е публикувана в 10.10.2008 в 17:06 в категория Европарламент, Новини. Можете да следите за нови коментари по нея с помощта на RSS 2.0 синдикиране. Можете да напишете коментар (моля прочетете какво пише над бутона "изпрати" и не изпращайте един и същи коментар няколко пъти, понеже същия се задържа за одобрение), или trackback от вашия сайт.

Коментирай?

Коментарите са валидни само след въвеждане на ансти-спам цифрите.
Коментарите се задържат за одобрение.
Правила за коментиране