За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg


Речи

Встъпителни думи – 5ти Междупарламентарен форум на тема подновената Лисабонска стратегия. 16 Февруари 2009г

[16 Февруари 2009]

Уважаеми дами и господа представители на национални парламенти, Уважаеми колеги Членове на Европейския парламент, Лансираната преди четири години подновена Стратегия от Лисабон акцентира ясно върху необходимостта от постигане на стабилен икономически растеж и на повече и по-качествени работни места. Нещо повече, тези приоритети трябва да бъдат постигнати по екологично отговорен път, спазвайки поетите ангажименти на ниво ЕС и страни членки за предотвратяване на глобалното затопляне. Днес, глобалната икономика е изправена пред двойно предизвикателство: безспорно тежка икономическа криза от една страна, и засилващи се климатични промени подлагащи под въпрос устойчивата употреба на ресурсите, от друга. Колкото и трудни да са дните пред нас, ние трябва да действаме сега. И тук ще цитирам Барак Обама, който се надявам ще възвърне лидерството на САЩ, редом с ЕС, в борбата с климатичните промени: ” Сега е моментът да се изправим отговорно пред това глобално предизвикателство. Всяко отлагане е неприемливо. Залогът е твърде висок, а последиците твърде сериозни..”.
Още »

Изказване на Биляна Раева в пленарна зала, Страсбургска сесия, 02.02.09 г.

[02 Февруари 2009]

Уважаеми колеги, Тази неделя в Швейцария ще се проведе референдум за свободното движение на хора. Швейцарският народ ще трябва да се произнесе дали договорът между тяхната държава и Европейския съюз ще бъде продължен и ще включва за напред България и Румъния С решението си Швейцария ще определи бъдещето развитие не само на безвизовото преминаване на границите, но и на едно от най-успешните партньорства във всички области за повече от 30 години. В усновата на успеха на това сътрудничество лежи възможността за свободно движение на гражданите на Швейцария и ЕС. Тази политика допринесе положително за икономическото развитие на двата партньора и позволи да се установят благоприятни условия за бизнес инвестиции и растеж, както и за повишаване стандарта на живот. В сегашната обстановка на финансова и икономическа криза, свободното движение на хора е от изключителна важност за преодоляването й. Резултатът от референдума ще повлияе пряко на отношения между Швейцария и Европейския съюз. Това което бе градено в продължение на дълги години, би могло да се зачеркне връщайки ни към границите ни, бариерите и ограниченията при липса на споразумение. Eвентуално “не” на референдума би подкопало усилията положени от двете страни за сближаване и взаимно сътрудничество спрямо сегашните и бъдещи общи предизвикателства. Искрено се надявам резултатът от референдума да бъде положителен и Швейцария и Европейският съюз да продължат да своето партньорство. Това решение обаче е суверенно и е изключително и само в ръцете на швейцарския народ. Какъвто и да е резултатът ние ще уважим това решение. Като председателка на делегацията на Европейския парламент за отношенията с Швейцария, се ангажирам че независимо от резултата ще продължа да работя усилено за отличните отношения които имаме с швейцарците. Бих желала да приканя държавите членки и европейската комисия да сторят същото.
Още »

Изказване на евродепутата Биляна Раева на заключителната конференция по повод организираните от НДСВ-Варна кръгли маси, 16-17 януари

[20 Януари 2009]

Уважаеми госпожи и господа, скъпи приятели, Преди близо две години вие ми гласувахте доверието да ме изберете за лице на НДСВ в първите български избори за Европейски парламент. Да бъда водач на листата на най-уникалната партия. Това е чест, която пожелавам на всеки един българин! Когато отидох в Европарламента се убедих каква невероятна работа са свършили нашите евронаблюдатели. Гордея се с впечатлението, което са оставили и е чест да продължа това, което са направили. За две години сме постигнали много в Брюксел и ефектът от нашата работа се отрази на всяко семейство. Това засегна демографската стратегия за Европа, балансът между интересите на бизнеса и опазването на околната среда. Създадохме условия за достъпност, сигурност и конкурентноспособност на пазара на труда, равен старт и гарантирани права за българите в чужбина.
Още »

Изказване на Биляна Раева (АЛДЕ) на дебата относно подпомагане на трансграничния контрол върху безопасността по пътищата на пленарното заседание на ЕП на 16 декември 2008 г.

[18 Декември 2008]

Уважаема г-жо докладчик, бих искала да започна поздравявайки Ви затова, че превръщате един от най-трагичните обществени проблеми в наш общ политически приоритет. Днес загубата на човешки живот, както казахте г-н комисар, е далеч над стойностите, които искаме да видим като едно общо европейско ниво.

Изказване на Биляна Раева (АЛДЕ) на дебата относно подпомагане на трансграничния контрол върху безопасността по пътищата на пленарното заседание на ЕП на 16 декември 2008 г.

[18 Декември 2008]

Уважаема г-жо докладчик, бих искала да започна поздравявайки Ви затова, че превръщате един от най-трагичните обществени проблеми в наш общ политически приоритет. Днес загубата на човешки живот, както казахте г-н комисар, е далеч над стойностите, които искаме да видим като едно общо европейско ниво.

Разполагаме с близо 70 стандарта за различни авточасти, но директива, ограничаваща човешките жертви по пътищата на Европейския съюз, засега нямаме. Това е парадоксално. Човешкият живот по пътищата е не по-малко важен от екостандартите, които налагаме на страните членки. В този контекст, е необходимо да подкрепим в сутрешния вот доклада на г-жа Ayala Sender, предлагащ задължителни трансгранични санкции за основните четири нарушения, които отговарят за над 75% от смъртните случаи по пътищата.

Налагането на трансгранични мерки срещу тях ще ограничи сериозно и фаталните произшествия и ще ни доближи до целта за тяхното намаление с 50% до 2010 г. Общата пътна политика минава през общо пътно законодателство за Европейския съюз и през общи стандарти, но не непременно еднакви показатели. Говорим за червената светлина, говорим за скоростта, но не говорим за употреба на светлини, на кръгови кръстовища, неупотреба на мобилни телефони и на цигари, за шофьорските курсове в Европейския съюз, както и за общи глоби, които биха стреснали и най-заклетите хулигани.

Ако сега шофьор от Унгария си позволи да наруши пътния кодекс на Германия и не е санкциониран по никакъв начин, то с влизането на тази директива и на Вашите предложения в сила той ще бъде санкциониран в неговата страна. Европейският съюз има необходимост от обща европейска политика по пътна сигурност, която да не допуска страните членки да се отклоняват от едно средно ниво за опазване на човешкия живот по пътищата.

Смятаме за естествено Комисията да санкционира правителства, които не са се справили с боклука, спазването на работното време или околната среда. А нямаме ли нужда от механизми, които да гарантират, че националните пътни жертви не надвишават едни средни европейски стойности?

В този контекст, бих искала още веднъж да наблегна на важността да се базираме върху общоприети европейски индикатори за произшествията. Смятам, че Вашият доклад, г-жо Ayala Sender, е стъпка напред към създаването на интегрирана общоевропейска пътна безопасност, а с тази директива се полага основата на Европа без пътни нарушения, без граници и без възможност за неспазване на правилата.