За мен Участие в ЕП Публикации Въпроси Екип Контакт
BG | EN
Новини
Информация
Омбудсман
Европейски фондове и проекти
Галерии
Възможности за работа
Връзки
 
 
Всички права, текстове, снимки и видео материали, са запазени и правата принадлежат на Биляна Раева.

Можете да ползвате материали от сайта при следните условия.

web design Zoom Deisgn
powered by
creativedesign.bg


Информация АЛДЕ

Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) е съставен от членове на Парламента, принадлежащи към национални партии в Европейската либерал-демократическа и реформистка партия (ЕЛДР). ЕЛДР бе създадена през 1976 г., за да подготви европейските либерални, демократически и реформистки партии за изборите на ЕП през 1979 г. Днес тя обединява политически партии с общи либерални, демократически и реформистки идеали от повече от 30 държави.

ЕЛДР е твърдо решена да осъществи по-задълбочена интеграция в ЕС, да се подсили влиянието на ЕС и разширението на ЕС да продължи. Тя се стреми да укрепи европейската икономика, да модернизира европейската демокрация и да инвестира в сигурността на Европа. Целта на партията е разширен, по-демократичен, по-отчетлив и по-отворен Европейски съюз, който е упълномощен да взима решения, при които само дейност на ниво ЕС би довела до ефективни резултати, но в същото време вярва в децентрализация на силите по другите въпроси. АЛДЕ е съставена от 103 члена, което я прави третата най-голяма група в Европейския парламент. Визията на АЛДЕ за ЕС е, че Европа трябва да:

  • протяга ръка към всички европейски държави, които желаят да се присъединят към ЕС и уважават принципите на демокрация, стабилност, човешки права и действаща пазарна икономика;
  • насърчава устойчив икономически растеж, който да доведе до повече и по-качествени работни места, по-голям избор за потребителя и повече възможности за бизнес;
  • осигурява свобода, сигурност и справедливост за жителите си, да отстоява човешките права и да се бори с дискриминацията във всичките й форми;
  • спомага за повече правосъдие, мир, стабилитет и намаляване на бедността в света.

Основният орган за управление на АЛДЕ е Бюрото. То е съставено от председателите на националните делегации в АЛДЕ. Бюрото ръководи основната стратегия и политики на групата. Биляна Раева е член на Бюрото като председател на Националната делегация от НДСВ.

Греъм Уотсън е председател на АЛДЕ. Той е член на Европейския парламент, представляващ Югозападна Англия и Гибралтар. Роден е в Шотландия на 23.03.1956 г. Неговата политическа кариера започва, когато се присъединява към Международната федерация на либералната младеж. През 1977 г. е избран за вицепрезидент на федерацията, а през 1979 г. за генерален секретар. Работи в HSBC bank и Европейската банка за реконструкции и развитие. Завръща се в сеейството на либералите след работата в HSBC bank. На състоялите се през 1994 г. избори за Европейски парламент е избран с внушително мнозинство от Самърсет и Северен Девон. Автор е на редица публикации като „Силата на речта“, „Либерализма – нещо, за което трябва да се крещи“ и др.

АЛДЕ групата е съставена от членове на Парламента избрани от различни политически партии в държавите членки на Европейската общност. Тези Национални делегации внасят техните собствени политически и културни ценности, но си сътрудничат заедно в ЕП като Алианс на либерали и демократи за Европа. Те споделят общи ценности и обща визия за бъдещето на Европа.